Političari, putni nalozi i auti

Koliko se iz proračuna trošilo na naknade političarima u Gradskom vijeću,
na putovanja i reprezentaciju gradonačelnika te na automobile

Medijski najzanimljivija tema svim građanima je koliko je neki političar potrošio na aute, na putovanja i ručkove, te koliko je bio trošak rada zastupnika u gradskim vijećimaGrad Bjelovar relativno mali dio svoj proračuna troši na političare i na putovanja. U prosjeku tek 0.55% godišnje se potrošilo u posljednjem desetljeću na naknade vijećnicima u gradskim tijelima, te u prosjeku tek oko 0.24% godišnje na putovanja i reprezentaciju gradonačelnika.


Slika 1 prikazuje ukupne troškove za naknade političarima u gradskim vijećima, što također uključuje naknade za rad raznih povjerenstava i slično. Pošto su iznosi koji se troše na naknade relativno mali, svako odstupanje se primijeti.

Primjerice zamjetan je skok troškova 2013. godine, kada iznose gotovo 1,3 milijuna kuna, preko dvostruko više nego što su iznosili i godinu prije i godinu poslije. Troškovi su skočili u uredu tadašnjeg gradonačelnika vjerojatno zbog osnivanja privremenog povjerenstva što je jednokratno povećalo ovu stavku.


Troškovi putovanja i reprezentacije gradonačelnika su još niži, te su u silaznom trendu. Od oko 700,000 kuna 2008. su smanjeni na oko 150,000 kuna 2017. godine, odnosno na svega 0.1% ukupnog proračuna.

Konačno, na automobile se trošilo najmanje. Tek jedan veliki trošak iz 2007. od ukupno 1.6 milijuna kuna, te novih 700 tisuća kuna 2010. godine. U 2007. potrošeno je 1.3 milijuna kuna na vozila za vatrogasnu postaju, 125 tisuća na osobni automobil za ured gradonačelnika, te 100 tisuća za vozilo za dječji vrtić. U 2010 svih 700 tisuća je potrošeno na vozila za vatrogasnu postaju. Nakon toga u pravilu nije bilo nikakvih većih izdataka za automobile u gradu. Ovo svjedoči da Bjelovar u proteklih 10 godina nije, poput nekih drugih, bio rastrošan na ove, građanima osjetljive kategorije – automobili, putovanja, i vijećničke naknade.